PDF PDF Print

Eerste regionale ontmoetingsdag christelijke meditatie Noord-Nederland

Ontmoeting, Meditatie en Inspiratie

Op 16 april 2016 organiseren de meditatiegroepen van de WCCM hun eerste regionale ontmoetingsdag in Groningen in de Oud-Katholieke kerk. Alle deelnemers van de meditatiegroepen, maar ook iedereen die geïnteresseerd is in meditatie vanuit de christelijke traditie is van harte welkom op deze dag. De dag zal ingevuld worden volgens het thema Ontmoeting, Meditatie en Inspiratie.

Op de regionale ontmoetingsdag maken we als leden van meditatiegroepen en belangstellenden voor meditatie vanuit de christelijke traditie nader kennis met elkaar. Dit is bijzonder want de meditatie volgens de methode van de WCCM is hier in het Noorden nog niet zo bekend. Vandaar dat de drie groepen in de provincie Groningen hieraan meer bekendheid willen geven. Onbekend maakt onbemind namelijk en dat is jammer. Deze vorm van meditatie vanuit de christelijke traditie biedt veel vrijheid en sluit aan bij andere vormen van meditatie. Het is een vorm van mantra-meditatie en er zitten elementen in die je ook bij mindfulness terug kan vinden, maar ook dingen die je bij zen-meditatie vindt. Toch is de setting echt christelijk. Dit door het inbedden in gebed en de mantra. De meest gebruikte mantra is: ‘Maranatha’ wat betekent: ‘Kom Heer’. Deze mantra is in de taal van Jezus zelf, het Aramees en brengt ons dus heel dichtbij. Daarbij is het door de klank zeer geschikt als mantra.

In de gesprekken en de meditaties van de regionale ontmoetingsdag komen we dichter bij elkaar en kunnen we samen verkennen wat voor ons belangrijk is bij deze vorm van meditatie. Wat hebben we nodig om onze groepen te blijven inspireren, maar ook hoe blijven we zelf geïnspireerd en maken we meditatie tot een echt deel van ons leven. Bijzonder is ook de vooruitblik naar de landelijke ontmoetingsdag van de WCCM die in november dit jaar voor het eerst in Groningen zal worden gehouden.

Pastoor Victor Scheijde
meditatiegroep Groningen (Stilte in Stad)

De ontmoeting is op 16 april 2016 van 10.00u tot 15.00u in de Oud-Katholieke parochie van de H. Martinus, Witte de Withstraat 2, Groningen. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Voor koffie, thee en soep wordt gezorgd, wel graag zelf uw lunch meenemen.

Aanmelden:

graag vóór 8 april via de het mailformulier op de contact pagina bij Else Veringa, efveringa[AT]gmail.com onder vermelding van uw naam en woonplaats.

Programma:

  • Ontvangst
  • Welkom
  • Kennismaking en (korte) meditatie
  • Gesprek over: dagelijkse meditatiepraktijk en behoefte aan begeleiding. Mogelijkheid vragen, onderwerpen in te brengen
  • Middaggebed in de kerk
  • Lunch: in stilte (brood zelf meenemen, voor soep wordt gezorgd)
  • Plannen landelijke dag bespreken
  • Meditatie
  • Afsluiten met lied

De WCCM is de World Community for Christian Meditation. Zij staan voor een open en vrij toegankelijke vorm van meditatie waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Je hoeft dus niet eerst lid te worden en je bent ook niet verplicht altijd te komen. Deze vorm van mantra-meditatie is ontwikkeld door de benedictijner monnik John Main OSB (1926-1982). Laurence Freeman OSB (1951), leerling van John Main, geldt nu als zijn opvolger. Wereldwijd is de WCCM actief in meer dan 60 landen, in België zijn er zo’n 57 meditatiegroepen en in Nederland 36, waarvan vijf in het Noorden, te weten: Winsum, Warffum, Joure, Leeuwarden en Groningen.

Wilt u meer informatie over de WCCM of zoekt u een meditatiegroep bij u in de buurt, surft u dan naar www.wccm.nl

Oud-Katholieke Parochie van de H. Martinus voor Noord Nederland

Witte de Withstraat 2, 9726 EC Groningen

(zie contact voor meer info)

Parkeren:

Van maandag tot en met zaterdag is er betaald parkeren in de wijk van 9:00 - 18:00 (donderdag tot 21:00) . U kunt parkeren aan de straat. Parkeerautomaten staan op de hoeken van de straten. Ook kunt u overdekt parkeren in Q-park Westerhaven.