PDF PDF Print

Oecumenische Bedevaart naar Echternach

Jaarlijkse springprocessie ter ere van St. Willibrordus

In 2017 organiseert de Oud-Katholieke Parochie van de heilige Martinus een oecumenische bedevaart naar Echternach, waarbij we de springprocessie zullen meemaken en het graf van de heilige Willibrordus zullen bezoeken. Geef je op vóór 31 januari 2017!

Op de dinsdag na Pinksteren wordt jaarlijks in Echternach (Luxemburg) deze traditionele Springprocessie gehouden ter ere van de heilige Willibrordus, eerste bisschop van Utrecht en patroon van de Nederlandse kerkprovincie. De springprocessie stamt al uit de middeleeuwen en is sindsdien – zij het met enkele onderbrekingen – jaarlijks gehouden. Het springen verwijst naar de ‘dansende heiligen’: dit waren pelgrims die vanwege een bepaalde nood op bedevaart waren gegaan naar het graf van de heilige Willibrordus in Echternach om zich zo aan hem toe te vertrouwen. De processie werd in 2010 opgenomen in de Orale en Immateriële werelderfgoedlijst van UNESCO. De Oud-Katholieke Kerk vereert de heilige Willibrordus als stichter van de Nederlandse Kerk. Met onze deelname aan deze bedevaart geven we uitdrukking aan onze eerbied voor deze heilige en ons verlangen naar echte oecumene. Daarbij is het een unieke religieuze en culturele belevenis.

Voor deze bedevaart is plaats voor 25 deelnemers. We verblijven in een hotel nabij Echternach.

Globaal programma (onder voorbehoud)

We vertrekken maandag 5 juni rond 12.00u vanuit Utrecht (een tweede busje gaat vanuit Eindhoven), na de eucharistieviering die rond 10.00u begint. We verwachten rond 16.00u bij het hotel aan te komen, waar we zullen inchecken en het diner gebruiken. Na het diner vertrekken we naar Echternach voor de openingsviering, waarbij ook onze aartsbisschop aanwezig zal zijn. De volgende ochtend ontbijten we vroeg en checken we uit, zodat we om 8.00u bij de eucharistieviering in een kerk in Echternach kunnen zijn. Daarna vertrekken we naar de startplaats van de springprocessie. Eind van de middag gebruiken we ergens een eenvoudige maaltijd en rond 17.00u vertrekken we vanuit Echternach, zodat we rond 23.00u terug zijn.

De bedevaart staat open voor jong en oud, maar het is wel belangrijk dat u goed ter been bent. Daarbij kunt u van tevoren aangeven of u mee springt of liever wilt kijken. Dit is van belang voor de aanmelding van de groep bij de organisatie. De geschatte kosten zijn €160,- pp. Dit is op basis van een tweepersoonskamer met eigen badkamer en met diner, ontbijt, een maaltijd voor vertrek, de heen- en terugreis en vervoer tijdens het verblijf. Lunch en drinken overdag moet u zelf regelen, alsook een reisverzekering. Voor een eenpersoons kamer geldt een toeslag van €25,-. De prijs kan nog wijzigen.

Aanmelden kan vanaf nu bij pastoor Victor Scheijde (vóór 31 januari via e-mail).

Meer achtergronden van de processie zijn te vinden op: www.willibrord.lu.

Pastoor Victor

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Oud-Katholieke Parochie van de H. Martinus voor Noord Nederland

Witte de Withstraat 2, 9726 EC Groningen

(zie contact voor meer info)

Parkeren:

Van maandag tot en met zaterdag is er betaald parkeren in de wijk van 9:00 - 18:00 (donderdag tot 21:00) . U kunt parkeren aan de straat. Parkeerautomaten staan op de hoeken van de straten. Ook kunt u overdekt parkeren in Q-park Westerhaven.