PDF PDF Print

Pinksteren: Laat de vlam overspringen!

Copyright 2006 David SangerHet was een mooi feest afgelopen weekeinde, Pinksteren. Zeer bijzonder ook hoe in de laatste dagen voor het feest er dan een officiële toetreding plaats vindt. Ik vind het altijd weer erg bijzonder en het verbaast mij dan ook altijd weer hoe weinig dit Pinksterfeest mensen aanspreekt. Vraag maar eens een willekeurige voorbijganger op straat en deze zal niet kunnen uitleggen wat dit feest betekent, anders dan een dag extra vrij om inkopen te doen op de meubelboulevard.
Een vroegere collega van mij op het architectenbureau was alles behalve kerkelijk, maar hij begreep niet dat mensen op zo’n dag naar de bouwmarkt gingen in plaats van lekker op pad met het gezin, of gezellig gaan eten met vrienden en familie. Daar had hij wel een punt.

Een feest wat tegenwoordig niet meer wordt begrepen. Maar goed, wat de leerlingen van Jezus destijds ervoeren, werd door omstanders ook niet begrepen.

“Maar anderen zeiden spottend: ‘Ze zijn zich aan zoete wijn te buiten gegaan.’” (hand. 2:13)

Ik moest hier aan denken toen een vriend van mij een link via facebook deelde over The community of Saint Gregory of Nyssa in San Francisco die het Pinksterfeest op een bijzondere wijze vieren. We hebben al eens een foto gezien toen we het hadden over hoe anders sommige kerken vieren en hoe we ons daardoor kunnen laten inspireren, maar bewegende beelden zeggen veel meer. Daarom wil ik graag de link naar dit filmpje met u delen. Het lijkt een mix van Byzantijnse liturgie met zeer veel andere invloeden.
Op het eerste gezicht zullen velen denken ‘Ze zijn zich aan zoete wijn te buiten gegaan.’ Maar ik moet wel zeggen, ik vind het zeer aanstekelijk. Alsof er een vlammetje overspringt.

Zalig Pinksteren

Pastor Victor

http://www.saintgregorys.org/

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Oud-Katholieke Parochie van de H. Martinus voor Noord Nederland

Witte de Withstraat 2, 9726 EC Groningen

telefoon: 06-27865967 (dinsdag en vrijdag, zie contact voor meer info)

Welkom bij de kerkdiensten op de 1e en 3e (en 5e) zondag van de maand 11.00u

2e en 4e zondag van de maand Anglicaanse viering in Groningen om 10.30u

De dagkapel is dagelijks open tussen 10.00u en 18.00u