PDF PDF Print

A Festival of nine Lessons & Carols

Op de vooravond van Kerstmis heeft de Oud-Katholieke St. Martinusparochie samen met Grace Anglican Church A Festival of Nine Lessons & Carols gevierd. Een groep zangers is daarvoor bij elkaar gekomen om vanaf oktober de verschillende liederen in te studeren.

We hebben het festival twee keer gevierd, op zaterdagavond 20 december in Leeuwarden en de zondag daarop in de eigen Oud-Katholieke kerk te Groningen.

Zaterdag kwamen we in de sfeervol ingerichte Lutherse kerk van Leeuwarden. Het festival werd geopend met het eerste couplet van Once in royal Davids city, welke als solo werd gezongen, waarna het koor inviel. De zeven van de negen lezingen werden door eigen lezers voorgelezen, wat ze prachtig hebben gedaan. Helaas hebben we geen foto's van tijdens het festival in Leeuwarden, maar we vonden wel twee foto's van vóór het begin van de avond waar de sfeervolle inrichting goed te zien is.

Zondag hadden we een volle kerk, extra stoelen waren nodig om alle gasten te kunnen laten zitten. Gelukkig waren er extra klapstoelen opgehaald. Ook hier dezelfde opening van het festival met ook weer pachtig gelezen lezingen.

Het Festival of Nine Lessons and Carols werd voor het eerst gehouden in King’s College op Kerstavond 1918. Het werd geïntroduceerd door Eric Milner-White, deken van King’s College.

Nu, bijna honderd jaar later, mochten we samen met de Anglicanen hier aan de vooravond van Kerstmis deze prachtige traditie delen met anderen.

Sinds 1931 erkennen de Anglicanen en de Oud-Katholieke Kerk elkaar, volgens de Bonn Agreement,  als kerk en leven ze in volledige kerkelijke gemeenschap. 

Het was een viering met prachtige lezingen, gezangen en gebeden, die er voor zorgden dat de Kerststemming er goed in kwam.

Zowel de musici als de gasten in de kerk hebben een prachtige avond gehad. We kunnen ons nu al verheugen op volgend jaar om dit weer samen te organiseren.

Oud-Katholieke Parochie van de H. Martinus voor Noord Nederland

Witte de Withstraat 2, 9726 EC Groningen

(zie contact voor meer info)

Parkeren:

Van maandag tot en met zaterdag is er betaald parkeren in de wijk van 9:00 - 18:00 (donderdag tot 21:00) . U kunt parkeren aan de straat. Parkeerautomaten staan op de hoeken van de straten. Ook kunt u overdekt parkeren in Q-park Westerhaven.